Labioplasti nedir?
Kelime anlamı olarak, labia minoranın ve labia majoranın estetik amaçla yapılan ameliyatıdır. Genital bölgemizdeki dudaklardan daha dışarıda olan ve daha büyük olanlara labia majora denir. Daha içerde bulunan ve daha küçük olanlara ise labia minöra denir.
Labioplasti İç ve dış dudakların var olandan daha güzel, daha estetik olması amacıyla yapılan ameliyattır.
Labioplasti kelimesi hem büyük hem de küçük dudakların ameliyatını kapsar. Labia majoraplasti ve labia minoraplasti olarak anlatmak ya da tanımlamak daha doğru olacaktır. Labioplasti derken çoğunlukla kastedilen küçük (iç) dudakların ameliyatıdır. Dış dudaklar da çeşitli ameliyat ve işlemlerle şekillendirilebilir. Labioplastide amaç hem dokuya estetik bir duruş kazandırmak hem de kadınlara konforlu bir hayat yaşatmaktır.
Anatomik olarak genital bölgemize bakacak olursak ilk göreceğimiz yer mons pubistir. Mons pubis, Venüs tepesi olarak da adlandırdığımız , bikini hattının altında kalan, yağ ve kıl bulunduran bölgemizdir. Daha aşağıya inecek olursak mons pubis burada büyük dudaklarla devam edecektir. Labia majora olarak adlandırılan bu dudaklar da üzerinde kıl yapısı barındırır, yağ ve ter bezi içerir. Aynı mons pubis gibi büyük dudaklar da hormonlara duyarlıdır ve kişinin kendine has kokusunun oluşmasını sağlayan özel bez yapıları içerir. Tabanında çok zengin damar ve sinir ağları bulunur. Mons pubis, Labia majora ve minora cinsel olarak uyarılabilen, cinsel hayatımızda aktif görevi olan yapılarımızdır.
Labioplasti
Labia minora ise büyük dudakların iç kısmında yerleşmiştir. Dışarıdan bakıldığında neredeyse hiç görülmezler. Büyük dudaklardan daha ince bir yapısı vardır. Kıl kökü barındırmazlar. Dokunmaya çok daha hassaslardır. Damar ve sinir yapıları çok zengindir, hormonlara duyarlıdır ve bu özellikleri ile cinsel hayatımızın çok önemli bir parçasını oluştururlar. Küçük dudaklar cinsel uyarıyla büyüyen erektil bir yapıyla sahiptir. Aynı klitoris gibi cinsel hayatımızın olmazsa olmazıdır.
Hem büyük (dış) dudaklar hem de küçük (iç) dudaklar çeşitli nedenlerle doğal yapısını kaybedip deforme olabilir. Bazen de genetik faktörler nedeniyle gelişim bozukluğu olabilir.
Kadın güzelliğinin ve cinselliğinin estetik bir parçası olması beklenirken bizlerde hayal kırıklığı yaratan, cinsellikten kaçmamıza neden olan, günlük hayatımızda konforumuzu olumsuz olarak etkileyen ve hatta acı veren yapılara dönüşebilir.
Labioplastiye Neden İhtiyaç Duyarız ya da Hangi Durumlarda Labioplasti Ameliyatı Olmak Gerekir?
İç dudaklarda (labium minuslarda) en sık karşılaşılan problem normalden büyük olmalarıdır. Özellikle asimetrik büyüme çok yaygındır. Kadınların çoğunda sağ ve sol dudakların arasında asimetri vardır. Eğer dudakların büyüklüğü normalse bu asimetri kişiyi rahatsız etmez. Dudak yapıları asimetrik olan kadınlarda günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen pek çok sıkıntı olur.
Örneğin işeme esnasında idrar akışı düz değil, sağa ya da sola doğru olur.
Dar kıyafetler giyildiğinde dışarıdan görülebilir. Bazen giysi çeşidinden bağımsız olarak normalden fazla temas ile kadınları rahatsız edebilir.
Küçük dudaklarda renk değişikliği de çok sık görülür. Özellikle koyulaşma çok görülür. Koyu renkteki dudaklar estetik olarak görüntüyü bozmakta ve kadınları mutsuz etmektedir. Normalden daha büyük, daha kalın, bir parçası uzamış dudaklar birçok soruna neden olur.
Cinsel ilişkiye girerken zorlanma olabilir. Normalden daha kalın ya da uzun dudaklar ilişki esnasında çekiştirilir, vajene girmeye zorlanır ve kadınların acı çekmesine neden olur, bazen de ilişki esnasında vajen girişini kapatarak ilişkiye engel olur. Bu durum bir kısır döngüye girer ve her ilişkide çekilmekten dolayı uzamaya zorlanır, uzadıkça da ilişki zorlaşır. Her ilişki sonrasında tahriş olur ve ödemlenir. Bu da ilişki sonrası birkaç gün süren ağrı ve acı hissine neden olur.
Küçük dudaklar fazla mastürbasyon yapan kadınlarda sürtünme etkisiyle de uzar ve doğal yapısı bozulur.
Bazen klitorisin etrafını olması gerekenden fazla sarar ve orgazm bozukluklarına kadar giden hissizlik gelişir.
Adet dönemlerinde pet kullanırken de tahriş olur. Pede yapışıp acı hissine neden olabilir.
Yapısı bozulmuş dudaklar vajinal enfeksiyonların tekrarlamasına ya da tedaviye dirençli hale gelmesine neden olur. Bir türlü geçmeyen, ilaçlarla düzelmeyen kötü kokulu akıntı en çok şikayet edilen durum haline gelir. Büyük dudakların küçük dudaklarla birleşme bölgesine denk gelen bölgede tükrük bezi gibi çalışan iki adet bartolin bezi vardır. Bartolin bezleri cinsel ilişki esnasında vajenin ıslanmasını ve ilişkinin acısız olmasını sağlar. Labia minörleri büyük olan kadınlarda bartolin bezlerinin salgısını tam olarak aktaramaması nedeniyle şişme, abseleşme ve hatta kalıcı olarak kistleşme gelişebilir. Bartolin bezi abseleri çok ağrılı bir enfeksiyondur. ilk etapta antibiyotiklerle tedavi olabilirken zamanla kronikleşir ve bartholin bezi alma ameliyatına kadar gidebilir. Bartholin bezi kayıpları kalıcı kurulukla sonuçlanır.
Anormal dudaklar devamlı sürtünme sonucunda tahriş olur. Tahriş enfeksiyona zemin hazırlar ve hasta kısır döngüye girer.
Tuvalet ihtiyacı sonrasında ya da duşta temizlenirken de sorun yaratır, hijyenin bozulmasına neden olur. Hem epilasyon yaparken zorluk yaratır hem de epilasyon ihtiyacı olmamasına rağmen hassas yapısı nedeniyle kaşınma-batma hissi olur.
Spor yaparken, motorsiklet kullanırken, bisiklet sürme ya da at binme esnasında rahatsızlık hissi gelişir. Hatta bazı hastalar yürürken bile rahatsızlık hissettiklerini söylerler. Bazen de yapısı bozulmuş dudaklar psikolojik anlamda sıkıntı yaratır, öz güven sorunu gelişir. Kadınlar ilk önce kendi bedenini tanımalı ve sevmelidir. Kendi bedenini beğenmeyen, kendine bakmayı sevmeyen bir kadın hayatına bir partner almaktan çekinir. Hayatı boyunca cinsellikten kaçar.
Havuzda, denizde mayo- bikini giyerken utanma duygusu oluşur. Zamanla kadın toplumdan, arkadaşlarından geri çekilir ve içe kapanır.
Dudak Yapısı
Dudak yapımız neden bozulur?
Hem labia minorler, hem de labia majorler tıpkı saç yapımız göz rengimiz gibi genetik faktörlerden etkilenir. Yaş aldıkça dış faktörler devreye girer ve kalıcı dudak şeklimiz oluşur. Gebelikte kilo alıp verdiğimizde yağ dokusu barındıran mons pubis ve büyük dudakların ( labia majorlerimizin) yapısını bozar, bizle birlikte onlar da kilo alır verirler. Çok sayıda gebelik demek çok değişken hormonal uyarım tekrar tekrar değişen kilo demektir ve dudak yapımızın değişeceğinin garantisidir.
Ergenlik döneminde hormonal dengemiz oturana kadar tüm vücudumuzdaki değişimler gibi hormonlara duyarlı olan iç ve dış dudaklarımızın şekli ve rengi değişir. Altta hormonal bir hastalık da varsa örneğin PCOS (polikistik over sendromu) gibi hormonlarımız çok daha yıkıcı etkiler bırakabilir.
Sık tekrarlayan enfeksiyonlar, travmalar dudak yapılarının bozulmasına zemin hazırlar. Vajinal doğum esnasında yanlışlıkla yırtılabilir, hatta bazen paramparça olur ve ciddi bir onarım yapmak gerekir.
Yine hormonlarımızın büyük bir değişime uğradığı menopoz döneminde de dudak yapımız değişir. Bu sefer büyük dudaklarda sarkma olur, içindeki yağ dokusunu ve cildi önceki sıkılığını kaybeder içi boşalmış balon görüntüsü karşımıza çıkar.
Bazen de büyüklüğü değil iç ve dış dudaklardaki koyulaşma bizi mutsuz eder. Renk açma işlemi labia majorlerde krem ve lazer teknolojisiyle yapılabilir ama labia minör için tek seçenek ameliyattır.
Daha önceden labioplasti olup sonuçtan memnun olmayan kadınlar için de tekrar düzeltme ameliyatı yapılabilir. Burada esas olan hastanın beklentisi ve yaşadığı sorundur.
Labioplasti kişinin kendinde mutsuzluk hissettiği nedene yönelik yapılmalıdır.
Hasta doktor iletişimi-uyumu çok önemlidir. Hasta ne istediğini anlatmalı doktoru da onu anlayıp neler yapılabileceğini eksiksiz anlatmalıdır. Kuvvetli iletişim mutlu sonuçlar doğuracaktır.
Labioplasti ameliyatı kadınları bu sorunlardan kurtarıp yaşam konforunu artırmak için yapılır.
Kendine güvenen, vücudunu seven kadın hayattan da cinselliğinden de keyif alacaktır.
Labioplasti ameliyatını 18 yaşından büyük her kadın yaptırabilir. 18 yaşının altında kişiyi rahatsız eden, sağlığını bozan bir durum varsa aile onayı alınarak ameliyat olunabilir.
Labioplasti ameliyatı olmak için diğer ameliyatlardaki kadar uzun ve ayrıntılı olmayan bir hazırlık yapılır.
Bu hazırlığın ilk aşaması ayrıntılı konuşma olacaktır. Sonrasında muayenede ne görüldüğü, nasıl bir müdahale olacağı hastaya anlatılır. Doktorun yönlendirmesiyle hasta kararını vermelidir. İyileşme süreci, ameliyattan sonra dikkat edilecek konular hakkında bilgi verilir.
Labioplasti ameliyatını planlarken basit birkaç kan tahlili görülmelidir. Ek hastalığınız ya da kullandığınız ilaçlarınız, geçirdiğiniz ameliyatlarınız varsa doktorunuzun bu konuda bilgisi olmalıdır.
Labioplasti ameliyatı anestezi altında yapılmalıdır.
Anestezi şekliniz spinal (belden uyuşturma), sedasyon ( derin uyku hali), yada lokal ( sadece müdahale edilecek alanda uyuşturma oluşturma hali ) olabilir. Sizin için en uygun olanına doktorunuz ile konuşarak birlikte karar vermelisiniz. Ameliyat fobisi, iğne korkusu varsa önceden konuşup rahatlamanız sağlanmalıdır. Sizler ne kadar rahat olursanız biz de ameliyatta o kadar kolay çalışırız.
Labioplasti işlemin uzunluğuna, yapılacak müdahalenin büyüklüğüne göre hem poliklinikte hem de hastane ameliyathanesinde yapılabilir. Poliklinikteki işlemler hasta konforunu artıracak psikolojik anlamda daha mutlu olmanızı sağlayacaktır.
Labioplasti bakirelere yapılabilir.
Dudak ameliyatlarında vajinal bir girişim ya da müdahale yoktur. Labioplasti ameliyatında doktorunuz kızlık zarının (himenin) 1-2 cm dışındaki alanda çalışılır. İşlemlerin Kızlık zarıyla alakası yoktur.
Labioplasti ameliyatı adetliyken yapılabilir.
En ideal zaman adet bitimidir. Ameliyat sonrası bakımı doğru ve etkin yapabilmek için adet bitimi tercih edilmelidir. Bu sayede hijyenik pedle temas riski ortadan kaldırılmış olur. Ped dikişlerinize ve yaraya sürter, nemi artırır, buz uygulaması zorlaşır ve doku iyileşmesi uzar ve hatta bozulabilir. Yara kuru ve temiz tutulduğunda yara iyileşmesi en güzel şekilde olur.
Eğer şehir dışından geldiyseniz ya da takviminizi uygun ayarlayamadıysanız yine de ameliyat olmaktan kaçınmamalı sadece biraz daha dikkatli bakım uygulamalısınız. Bu durumda doktorunuzla konuşup uyarıları dinlemeniz yeterli olacaktır.
Labioplasti ameliyatı mutlaka bu konuda özel eğitim almış bir hekim tarafından yapılmalıdır.
Bizler kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını hak etmek için tıp fakültesini bitirdikten sonra 4 yıl daha asistan olarak eğitim alır ve uzman doktor oluruz . Ama genital estetik alanındaki ameliyatlar ve diğer uygulamalar bu asistanlık eğitiminde yer almaz. Genital estetik alanında çalışabilmek için yani kozmetik jinekolog olabilmek için kurslara gidip, birçok kitap okuyup, ameliyatları izleyip, bu konuda uzmanlaşmış cerrahlarla birlikte çalışarak kendimizi geliştiririz. Ben de tamamı özel olan bir kaç kursa gidip gerekli eğitimleri ve sertifikalarımı aldım. Genital estetik ameliyatları plastik cerrahlar tarafından da yapabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmanın bu konudaki avantajı anatomik ve fonksiyonel olarak bölgeye hakim olmamızdır. Sorun ve çözüm algısı kozmetik jinekologlarda tabi ki daha fazla olacaktır.
Labioplasti nasıl yapılır?
Labioplasti
Doktorunuzca muayene edildikten ve beklentileriniz anlaşıldıktan sonra hangi işlemleri nasıl yapacağımıza ve tekniğe karar veririz. Bu konuda farklı bir çok teknik vardır. Önemli olan sizin yapınıza en uygun olanın seçilmesidir. Dudak kalınlığı, uzunluğu, renk dağılımına göre seçim yapılamalıdır.
En sık yapılan iki teknik; dış-renkli kısmın hilal şeklinde çıkarılması (kurvilineer kesi) ve ya üçgen şeklinde çıkarımın yapıldığı wedge-kama rezeksiyondur.
Diğer yöntemler ise de-epitelizasyon (tek taraflı ya da iki taraflı olabilir), zigzag şeklinde iki ya da daha fazla dokunun çıkarıldığı yöntem, yıldız şeklinde rezeksiyon ve lazer cihazıyla rezeksiyondur.
Labioplasti
Labioplasti ameliyatının süresi yapılacak işleme göre değişmektedir. Ancak muayenede tahminde bulunmak daha doğru olacaktır. Bazen klitoris etrafına da düzeltme işlemi (hudoplasti) eklenmelidir. Kişinin hudoplastiye de ihtiyacı olup olmadığı konusu atlanmamalıdır. Sadece labioplasti yapılır ve hudoplasti eklenmezse bazı hastalarda klitoris bir çıkıntı haline gelir ve hastayı mutsuz eder. Labioplastiye ek olarak yapılacak her işlemde süre uzayacaktır. Yine de Ortalama süre verecek olursak 45 dakika ile 2 saat aralığında sürer diyebiliriz.
Labioplasti ameliyatı sonrasında dikiş alma işlemi olmaz.
Dikişleriniz estetik olarak yapılır. İpleri görebilirsiniz ama tamamı kendiliğinden eriyecek ve zamanla yok olacaktır. Estetik amaçla yapılan tüm ameliyatlarda saç teli inceliğinde, hızlı eriyen, alerji riski en düşük iplikler kullanılır. Genelde 20. günde dikişleriniz erir ve kendiliğinden atılır.
Labioplasti, iyileşme süreci rahat, hayata geri dönüşü çok hızlı olan bir ameliyattır. Örneğin ameliyat olduğunuz gün evinize dönebilirsiniz. Uçak, araba yolculuğu yapabilirsiniz. Doktorunuz size ameliyatı sonrası bakımınızı anlatacak, gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Labioplasti ameliyatından sonra iz kalır mı? Ameliyat olduğunuz anlaşılır mı? Hayır. İz kalmaz ve dışarıdan bakınca anlaşılmaz. Genital bölge damardan çok zengin bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri ile yara iyileşmesi vücudumuzdaki birçok bölgeden daha muntazam ve hızlı olur. Ameliyattan üç gün sonra günlük hayatınıza tamamen dönüş yapılabilirsiniz.
Labioplasti ameliyatından sonra sizi neler bekliyor?
Kanama olmamasını bekleriz. Olursa da çok hafif sızıntı şeklindedir. Ağrı ilk 8-10 saat olabilir. Bu ağrı çok minimaldir. Basit ağrı kesicilerle geçirilebilir.
Kaşıntı vücudumuzdaki diğer yaralar iyileşirken olduğu gibi genital bölgemizde de olabilir. Genelde iyileşme sürecine girildiğinde bir iki gün kaşıntı olur ve kendiliğinden geçer.
Ödem ve şişlik ise ilk üç gün beklediğimiz bir durumdur. Bizim için iyileşme sürecinde ilk üç gün çok önemlidir. Pansuman ve buz uygulaması bu süreçte önerilir. İlk üç gün ayakta çok kalmamak ödemi ve şişliği azaltacak uzun vadede iyileşmenizi hızlandıracaktır. Yatak istirahati, yarayı kuru ve temiz tutmak bakımımızın en önemli basamağını oluşturur. Kendi yaptığım ameliyatlardan gördüğüm kadarıyla hastaların yara iyileşmesine verdiği cevap bireyseldir. Her kadın ameliyattan sonra farklı hissedebilir. Farklı hızda ve şekilde iyileşebilir. Örneğin bazen kaşıntı çok büyük problem olurken çoğunlukla kaşıntıdan bahsedilmez bile. Önemli olan tüm bu durumların hastayı rahatsız edici boyuta ulaşmadan sınırlayabilmektir. Gerekli önlemler ve bakımı nasıl yapacağınız, spora ya da cinsel hayatınıza dönüşünüz doktorunuzca ameliyat sonrasında ayrıntılarıyla anlatılacaktır.
Labioplasti ameliyatı kaç günde iyileşir?
Ameliyattan sonraki süreçte ilk hafta bakımla geçecektir. Sonrasında ortalama 1 ayda dikişler eriyecektir. Tam anlamıyla İyileşme 2 ayı bulur. Dokularının final halini ortalama 2 ayda kazanır.
Labioplasti ameliyatından sonra cinsel ilişki kısıtlaması olur.
Eğer sadece dudaklarda düzeltme yapıldıysa 1 ay, vajinaya da işlem yapıldıysa 1,5-2 ay kadar ilişki olmamalıdır. Bu süreye doktorunuz ameliyat sonrasında karar verip size bilgi verecektir.
Labioplasti ameliyatından sonra dudak yapıları tekrar uzar mı ya da sarkma olurmu?
Beklediğimiz bir durum değildir. Tekrar tekrar uzaması dudakların yapısına terstir. Yapılan ameliyat kalıcıdır. Eğer durumdan memnun kalmadıysanız düzeltme işlemi yine ameliyatla ya da lazer ile yapılabilir.
Labioplasti ameliyatının riski var mıdır?
En önemlisi ameliyatı kimin yaptığıdır. Bu konuda eğitim almış, tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Estetik işlemlerin tamamında hekimin de estetik bir bakış açısına, vizyona sahip olması gereklidir.
Labioplasti ameliyatlarında simetriyi oluşturmak belki en zor kısımdır. Dokularımızın iyileşirken dikişlere verdiği reaksiyon bile farklıdır. Örneğin sağ dudak şişmezken sol dudak şişip ödem gelişebilir. Bir dudakta ağrı olurken diğerinde olmayabilir. Bu durumlarla baş edebilecek gerekli donanım ve tecrübeye sahip bir hekim tarafından ameliyat yapılmalıdır.
Labioplasti ameliyatı olup düzeltme için tekrar ameliyat olmak isteyen kadınların en büyük sıkıntısı dudakların uç kısmının tırtıklı ya da girintili çıkıntılı iyileşmesidir. Bu da bir önceki ameliyatın olması gereken şekilde yapılmamasından kaynaklıdır. Bir önceki ameliyatta fazla doku çıkarılmış ya da klitorohudoplasti fazla yapılmış bir kadın klitoriste devamlı sürtünme hissedebilir. Cerrahın tecrübesi çok önemlidir.
Labioplasti ince ayrıntılara dikkat edilmesi gereken hassas, özellikli bir ameliyattır.
Labioplasti ameliyatı sonrası his kaybı olur mu?
Tam tersi cinsel uyarımda artış, daha fazla haz alma ve orgazmın kolaylaşması beklenir.
Labioplasti ameliyatı olduktan sonra doğum yapabilir miyim ya da sezaryen olabilir miyim?
Tabi ki yapabilirsiniz. Labioplasti ameliyatına hudoplasti (klitoris çevrenin düzeltme işlemi) eklense bile doğum da yapılabilir, sezaryen de olabilir. Zaten normal vajinal doğumda dudak yapıları korunur, doğumda kesilip dikilen dokular arasında labia minörler yoktur. Bebeğin çıkışta bu bölgeyi zedelemesi beklenen bir durum değildir. O yüzden labioplasti işlemi çocuk sahibi olmanıza engel değildir.
Labioplasti ameliyatından sonra duş alabilirsiniz.
Ameliyattan yaklaşık 8 saat sonra ayakta duş alabilirsiniz. Dikişlerinizin muntazam iyileşmesi açısından havuz, deniz, sauna, hamam etkinlikleri, küvet banyosunu 1,5 ay önermiyorum. Ayakta duş almak bu süreçte en sağlıklısı olacaktır. Duş alırken dikişlerinizin ya da işlem yapılan bölgelerin temizlenmesi hem iyileşme sürecini olumlu etkileyecek hem de günlük rutine dönüşünüz sağlandığı için psikolojik açıdan daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Labioplasti ameliyatı fiyatları nedir?
Ameliyattan önceki muayenenizde istekleriniz doğrultusunda doktorunuzun da önerileri ile fiyatlama oluşturulur. Tahminde bulunmak yanlış olabilir.