Normal doğum, annenin vajinasından bebeğin çıkarılması prosedürüyle uygulanan doğum yöntemidir. Normal doğum, olabilecek en doğal doğumdur.
İlk kez yeni anne olacak gebeler, normal doğum un ne demek olduğunu tecrübe etmedikleri için; sezaryen doğumu daha kolay olarak algılamaları,sancılara maruz kalmamak istememeleri, acı duymaktan çekinmeleri ve etraflarından duydukları doğum hikayeleri nedeniyle normal doğumu hem cok istemekte hemde çok korkmaktadırlar.
Normal doğumu kolaylaştırmak için 9 aylık gebelik dönemi en önemli süreçtir. Anne kendisini egzersizlerle hem bedenen hemde psikolojik olarak normal doğuma hazırlamalıdır doktoru ile iletişimini sağlamalı ve güven duymalı, normal doğum yapacağına kendisi inanmalı ve ben yapabilirim diyebilmelidir.9 ay boyunca doğru beslenme, doğum öncesi egzersizler doğumu etkileyen önemli faktörlerdendir.
Normal doğumu başlatmak için özel bir sey yapmanıza gerek yoktur.Gerekmedikçe ilaç vs uygulamıyoruz.Bebek kendini hazır hissedince doğum kendiliğinden baslar. Biz gerekmedikçe anne adayını doğum boyunca serbest bırakıp doğum sancılarını istediği gibi karşılamasına izin vermekteyiz. Hastamız istemedikçe ve zorunlu olmadıkça lavman,damaryolu, suni sancı,hastayı ac bırakma sürekli yatağa bağlı kalma ve epizyotomi işlemleri uygulamadan olabilecek en doğal şekliyle doğumun ilerlemesini takip ediyoruz. Gerekmedikçe dış müdahele olmaksızın anne ve babanın bu olayı en doğal şekliyle yaşamasını istiyoruz ve buna imkan sağlıyoruz.
SEZARYEN DOĞUM
Sezaryen doğuma gelince, ancak zorunlu durumlarda anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için sezaryen operasyonu yapılabilir.
• bazı genital enfeksiyonlar; aktif herpes virus veya HPV enfeksiyonu..
• annenin leğen kemiği ve bebeğin başı arasındaki uyumsuzluk,
• doğum ağrılarının etkin olmasına rağmen bebek başının inmemesi (ilerlemeyen eylem),
• fetal distress diye adlandırılan ve bebeğe az kan ve oksijen gitmesi,
• bebeğin pozisyonunun uygun olmaması (makat gelişi ve yan duruşlar),
• plasentanın bebeğin çıkacağı rahim ağzını kapatması (plasenta previa)
• plasentanın erken ayrılması (plasental ablasyon)
Normal doğum için anne adayının gebeliği sürecinde iyi bir şekilde bilgilendirilmesive eğitilmesi gerekir. Ancak bu şekilde yersiz korkular ve endişeler giderilebilir.
SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM (SSVD)
Daha önce sadece sezaryen geçirmiş olup şimdi normal doğum yapmak isteyen pelvis yapısı (doğum kanalı) normal doğuma uygun olan, daha önce sezaryen dışında rahim ile ilgili ameliyat (myomektomi gibi) geçirmemiş olan, normal doğuma engel teşkil edecek herhangi bir hastalığı olmayan,bebeğin kilosunun normal sınırlardan fazla olmaması ve başı doğum kanalına doğru (verteks) pozisyonunda olan hastalarda sezaryen sonrası normal doğum yapabilir.
SSVD için ideal şartlar taşıyan bir anne adayının sağlıklı bir şekilde vajinal doğum yapma olasılığı %60-80 civarındadır. SSVD denemesi sırasında rahim yırtılma riski düşüktür. %0.5 ila %0.9 arasında bu riskin gerçekleşmesi halinde ise acil müdahale gerekir.
SSVD’nin yarıda kesilmesinin en önemli nedenleri arasında doğum eyleminin yeterince düzgün ilerlememesi yer alır. Bunun dışında eski dikiş yerinin açılma ve yırtılma şüphesi varlığında da doğum acil sezaryenle gerçekleştirilir.
Kliniğimizde isteyen ve gerekli şartları taşıyan hastalarımıza sezaryen sonrası normal doğum yaptırılmaktadır.